A-Plast - Legyen hagyomány az adomány

2020-01-13

Az egészség óriási ajándék! Azonban sajnos nem mindenki életében van jelen, nem mindenki számára természetes. Az egészségért vívott küzdelmet pedig gyermekek is vívják. Szerencsére létezik egy orvoscsapat, amely világszínvonalon végzi a daganatos gyermekek csontvelő-átültetését Budapesten. Ők a Gyermekgyógyítók, akik mindent megtesznek azért, hogy megteremtsék a mielőbbi gyógyulás lehetőségét. Az A-Plast Kft. pedig a Gyermek-gyógyítók munkájának támogatását tűzte ki célul, hogy még több gyermek kapjon esélyt a felépülésre.

2019. december 13-án 1 000 000 Ft pénzadományt adtunk át a Gyermekgyógyítók Alapítványnak, és meghívásuknak eleget téve meg is látogattuk őket. 

A daganatos gyerekek kezelése az ország nyolc kezelési centrumának egyesítésével immáron egy jól szervezett rendszeren keresztül történik. Ez a hálózat 1971 óta kezeli a daganatos gyermekeket. Dr. Kriván Gergely a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának osztályvezető főorvosa, valamint a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke az alábbiakat mondta el:

«Magyarországon addig a leukémiás gyerekek közül alig gyógyult meg valaki, a túlélési arány 10-20%-os volt.  Ma például az akut limfoid leukémiában a betegek közel 85%-a meggyógyul. A gyerekdaganatok kezelése sok tekintetben a felnőtteké előtt jár. Amikor egy gyermek eljut az ország nyolc kezelési centrumának egyikébe, a kis betegeket egységes terápiás elvek szerint kezelik. A jó eredmények nem egy-egy gyógyszer segítségével érhetők el, hanem számos gyógyszer megfelelően adagolt kombinációjának köszönhetők. Megpróbáljuk tehát a lehetőségekhez képest minél inkább személyre szabni a kezeléseket a hazai és nemzetközi tapasztalatok figyelembevételével»

Mindemellett gyűjtik a betegek DNS-ét is abból a célból, hogy a genetikai háttér alapján tovább finomítsák majd a kezeléseket. Továbbá minden lehetséges eszközzel azon is dolgoznak, elősegítsék a hatékonyabb csapatmunkát, ezért korszerű, digitális kórlapokat fejlesztettek ki.  
Mindez rengeteg pénzbe kerül, ezért a Hálózat folyamatosan gyűjti a támogatásokat, hogy a Gyermekgyógyítókat a mindennapi munkavégzésükben segítsék. Ez egyrészt jelenti a gyógyításhoz szükséges eszközök beszerzését, a szakemberek folyamatos képzésének biztosítását, valamint a külföldön már bizonyított, legkorszerűbb kezelési elvek hazai meghonosítását.

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot azért hozták létre, mert így a rendszerszintű problémákat megkerülve, közvetlenül azoknak a munkája támogatható, akik a daganatos gyermekek gyógyításában részt vesznek.

A mi támogatásunk is ebben fog segíteni nekik, hiszen ezzel az összeggel egy újabb vizsgálati módszert tudnak bevezetni a következő évben, mellyel – jó eséllyel – a gyermekek közül több és hamarabb fog tudni meggyógyulni.