Üregkamrás polikarbonátok alátámasztási igénye

2023-03-22

Vásárlóink részéről rendszeresen felmerül kérdésként, hogy az üregkamrás polikarbonát lemezeinket milyen sűrűn kell alátámasztani.
Fontos, hogy szakszerű kivitelezés esetén a lemezeket a cellairánnyal párhuzamosan elegendő alátámasztani, és minden esetben az alátámasztások középpontjától mérjük a távolságokat.

Ezt szemlélteti az alábbi ábra:

A lemezek alátámasztási igénye eltérő a különböző típusok esetén:

 Lemez típus  Maximális alátámasztási tengelytávolság [mm]
 EASYBOX  525
 MULTICLEAR BOX  700
 MULTICLEAR STRONG  1025
 MULTICLEAR CLEAR VIEW  1200

 

Íves fedések esetén is ezek az alátámasztások maximális tengelytávolságai. A cellák minden esetben a lejtés irányába kell, hogy fussanak (mivel a páraképződés eredményeként lecsapódó kondenzvíz így tud kifolyni a lemezből)!

Az alátámasztásnak (szarufa vagy zártszelvény) ahova a lemez felfekszik minimum 50 mm szélesnek kell lennie a lemezek hőtágulása miatt és a toldások között 10 mm helyet szükséges hagyni.
Ha nem elegendően széles az alátámasztás akkor hideg idő esetén előfordulhat, hogy a lemez zsugorodik és terhelés hatására a lemez lecsúszik az alátámasztásról.

A következő ábra szemlélteti a fentebb leírtakat:

Amennyiben a szerkezet kivitelezése/tervezése folyamatban van mindenképpen a STRONG vagy a CLEAR VIEW lemezünk mellet érdemes dönteni, mivel ebben az esetben kevesebb alátámasztásra van szükség, így

  • a szerkezet alapanyag igénye kevesebb,
  • az elkészült fedés több fényt enged tovább,
  • kevesebb tartozékra van szükség a lemezek lefogatásához

amit az alábbi példa is szemléltet:

A kalkulációhoz egy 4 méter széles és 3 méter mélységű előtetőt vettünk figyelembe.
A kalkuláció csak a lemezek szakszerű felszereléséhez szükséges tartozékokkal számol, további megtakarítás eredményez, hogy kevesebb szarufára (alapanyag + munkadíj) van szükség az 1025 mm-es alátámasztás esetén.
Fontos, hogy az 1025 mm-es alátámasztás csak az általunk forgalmazott MULTICLEAR STRONG vagy CLEAR VIEW üregkamrás polikarbonát lemez esetén ajánlott.

*Az árak a cikk készítésekor (2023.03.22.) érvényes kiskereskedelmi bruttó árak.

Az üregkamrás polikarbonátok szakszerű beépítési útmutatója az alábbi linken elérhető.

Amennyi további kérdése keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken.